Optimizacija web stranica

Ima vrlo mnogo web stranica koje su izrađene loše i nemaju nikakve šanse da budu vidljive na pretraživačima. Ima vrlo mnogo korektno izrađenih stranica koje također nisu vidljive kod pretraživanja.
To je kao sportu. Svi klubovi se natječu, ali samo jedan može biti prvi.
Da biste na Google-u bili na prvoj stranici morate biti bolji od konkurencije. Vaša stranica mora zadovoljiti sve kriterije koje Google postavlja da bi neku web stranicu prikazao među prvih deset.SEO optimizacija Tu nastupa SEO (Search Engine Optimization). SEO ili optimizacija web stranica je ustvari najvažniji dio izrade stranice.
Najvažnije je znati da roboti koji indeksiraju stranice prepoznaju samo tekst.Dakle, tekst na stranici mora biti takav da robot smjesti vašu stanicu visoko kad je indeksira.
Tekst na stranici sastoji se od:
  • Title (Naslov)
Vrlo je važno da naslov sadrži što više ključnih riječi relevantnih za vašu stranicu. Naslov ne smije biti ni kratak ni predug.Preporučuje se 60-80 znakova.
  • Description (Opis)
Sažetak stranice koji sadrži do 250 znakova i ukratko opisuje sadržaj vaše stranice. Ne ponavljati ključne riječi.
  • Keywords (Ključne riječi)
Definirati do 25 riječi ili fraza( odvojenih zarezom) koje su relevantne za sadržaj vaše stranice i za koje želite da se vaša stranica pojavi u rezultatima pretraživanja.
  • Anchor text
Tekst menu-a ili tekst preko kojeg se odlazi na druge stranice. Bitno je da sadrži relevantne ključne riječi
  • Tekst u "alt" tagovima
Pisati ključne riječi ili fraze koje će se pojaviti umjesto slike, ako browser ne može prikazati sliku. Usput, slike mogu pomoći u broju posjeta, ako su u "alt" tagovima ključne riječi koje posjetitelji kucaju na Google Images.
  • Osnovni tekst
Tekst koji opisuje ono što nudite na svojoj stranici mora zadovoljiti najmanje dva kriterija. Mora biti jasan posjetitelju i mora imati u sebi dovoljno ponavljanja ključnih riječi. Tekstove koji su bliže dnu stranici roboti lošije indeksiraju.

Postoji mnogo sitnih stvari koje se mogu uraditi na stranici radi optimizacije stranice, ali nema magičnih trikova koji će vašu stranicu izbaciti među prvih 10 kod pretraživanja.

O svemu ovome mi vodimo računa kod izrade stranice. Obratite nam se ako imate premalo posjeta. Pomoći ćemo SEO optimizacijom da vaša stranica bude bolje plasirana kod pretraživanja.

  • Što se ne smije ako ne želite biti kažnjeni od Google-a
- Kopirati tekstove s drugih stranica
- Imati na stranici skrivene tekstove koji neće biti dostupni posjetitelju,
  ali hoće robotu za bolje indeksiranje
- Pretjerano ponavljanje klučnih riječi
- Razmjena linkova s link farmama i drugim kažnjenim stranicama
- Previše FLASH-a i fotografija - premalo teksta
- Ima još trikova, ali obično budu kažnjeni

Prosječno potrebno vrijeme za SEO optimizaciju s izgradnjom linkova je 6 mjeseci. Za SEO optimizaciju manje konkurentnih ključnih riječi dovoljna su tri mjeseca, dok je za postizanje dobrog plasmana za internacionalne ključne riječi potrebno godinu dana.

Anketa među SEO stručnjacima pokazuje da je za optimizaciju web stranice najvažnije:
- prve riječi u 'title' tagu
- ključne riječi u imenu domene
- ključne riječi u 'h1' tagu
- ključne riječi u internim linkovima
- ključne riječi u prvih 50 riječi na stranici
- sadržaj stranice

Zašto treba optimizirati web stranicu? Ako je vaša stranica dobro plasirana na tražilicama, dobijat ćete posjete na vašu stranice s upitima relevantnim za vašu web stranicu.

Iako ne spada u najvažnije za dobru optimizaciju web stranice, korisno je pažljivo odrediti imena slika i sadržaj 'alt' tagova na stranici.
Google će prikazati vašu stranicu, ako nađe ključne riječi ,a vaša stranica će se pojaviti i u Google Images odakle možete dobivati posjete. Nemojte ponavljati sadržaj u 'alt' tagovima, Google to može kazniti.

Optimizacija web stranica je poboljšanje plasmana na tražilicama. Ne može se garantirati dovođenje među prvih 10 rezultata pretrage, osim po ključnim riječima za koje ne vlada ozbiljna konkurencija. U svakom drugom slučaju rezultat optimizacije web stranice ovisi o konkurenciji. Iako ste stigli na prvu stranicu, to ne znači završetak posla, jer konkurencija nastoji zauzeti vaše mjesto. Treba stalno raditi na izgradnji linkova i sadržaju stranice.

Nemojte raditi tzv. "splash" stranicu (uvodnu stranicu) na kojoj je flash ili druga animacija i piše "Intro" ili sl. To je vaša osnovna stranica koju Google indeksira. Svaka druga vaša stranica je podstranica i samim tim ima slabiji plasman na tražilicama.


Još o optimizaciji web stranica pročitajte na Kako optimizirati web stranicu
SEO optimizacija sastoji se od optimizacije sadržaja stranice i izgradnje linkova. Osnove SEO optimizacije možete pročitati desno. Za izgradnju linkova pogledajte posebnu stranicu.


Optimizaciju sadržaja web stranice najbolje je raditi prilikom izrade stranice. Kasnija optimizacija često znači i ponovni razvoj stranice i predstavlja veći trošak.


Zasad smo prvi na Google-u sa slijedećim ključnim frazama:

optimizacija web stranica zagreb
optimizacija web stranica split
optimizacija web stranica dubrovnik
optimizacija stranica zagreb
optimizacija stranica split
optimizacija stranica dubrovnik
izgradnja linkova zagreb
izgradnja linkova split
izgradnja linkova dubrovnik
izrada stranica zagreb
izrada stranica split
izrada stranica dubrovnik
SEO optimizacija zagreb
SEO optimizacija split
SEO optimizacija dubrovnik

To je još jedan razlog više da nam povjerite optimizaciju vaših web stranica.


Gustoća ključnih riječi od 2-7% od ukupnog teksta je bitna za optimizaciju web stranice.


Pogledajte kako su oni koji su plasirani bolje od vas izvršili optimizaciju web stranice.


Nemojte trpati sav sadržaj na jednu stranicu, ako imate više ključnih riječi koje se odnose na različit sadržaj. Napravite podstranicu.


Za kontrolu kako je vaša stranica optimizirana možete koristiti besplatne alate kao što je "Meta Tags Analyzer" na submitexpress.com