Kako biti prvi na Googleu

Teško.
U prvom redu ovisi od konkurencije. Biti prvi u našoj nogometnoj ligi je mnogo lakše nego u Španjolskoj ili Engleskoj.
Ako je konkurencija jaka, stranica mora biti perfektno optimizirana. Morate imati više jakih linkova od konkurencije. Ako je konkurencija loša, da biste bili prvi na Googleu dovoljno je da stranica bude uredno optimizirana i da ima nešto linkova.
Ovo je lako napisati, ali teško ostvariti. Biti prvi na Googleu u jakoj konkurenciji je vrlo teško.
Zašto?
Vaši konkurenti su se morali dobro potruditi da bi dospjeli na prvu stranicu, odnosno na prva mjesta na prvoj stranici. To znači da su im stranice optimizirane, a i da su uložili mnogo vremena i/ili novca u izgradnju linkova. To isto, i još malo više morate izvršiti i vi. Pogotovo ako je vaša stranica nova, jer i starost stranice predstavlja jedan od 200 kriterija koji Google koristi. Za novu stranicu je dobro i da pokaže ozbiljne namjere zakupom domene na duži rok - 5-10 godina. Ovaj proces će rijetko trajati ispod godine dana.
Tamo gdje je konkurencija slaba obično su i stranice slabije optimizirane i imaju manje linkova. Zato je često dovoljno za proboj među prva tri na Googleu izvršiti optimizaciju stranice.
Nedavno smo imali takav slučaj za stranicu koja je bila nevidljiva, odnosno na petoj ili šestoj stranici. S malim izmjenama 'title-a', 'description-a' i ubacivanja glavnih ključnih riječi u tekst na stranici, stranica je u roku od 24 sata došla na osmo mjesto na Googleu. Daljnim zahvatima u imena slika i 'alt' tagove stranica se popela najprije na peto mjesto na Googleu, a sada je prva na prvoj stranici sa svim bitnim ključnim riječima.
Nije tragedija ako niste prvi.
Ako ne možete biti prvi, dovoljno je da budete 3-5. U tom slučaju vrlo je bitno da vaš 'title' i 'description' ( naslov i opis koji Google izlistava) bude takav da privlači posjetitelja. A nakon toga, kad posjetitelj klikne na vaš opis, sve ovisi o tome kakva vam je stranica - nudi li posjetitelju baš ono što on traži, nudi li mu to na jasan način, kakav je design stranice i sl.

Viša pozicija na tražilicama - više povjerenja posjetitelja u vašu firmu ili ponudu.
Borba za prvu poziciju je rat (i to bez primirja), ali se isplati. Pogotovo što će internet i kod nas biti sve više glavno mjesto za marketing, a često i za kupnju. Ne zaboravite da, ako vas nema na internetu, morate trošiti još više novca i vremena da prodate robu.

Ne razbacujte resurse uzalud. Najvažniji resursi su ime domene i 'title'. Mnogi, koji ne shvaćaju važnost navedenog, vole vidjeti svoje ime i prezime ili ime firme u imenu domene. Ili stavljaju to isto na prvo mjesto u 'title-u'. Anketa među svjetskim SEO majstorima pokazuje da velika većina smatra da se tu plasiraju najvažnije ključne riječi. Potvrdu za ovo dobit ćete ako malo pretražujete pa pratite što Google posebno zacrni(ili zaplavi) za svaki rezultat pretraživanja . Za uredno napisane stranice često je samo ovo dovoljno da budu među prvih pet u slaboj konkurenciji. Sve što vrijedi za ime domene vrijedi i za imena podstranica. Ako uludo bacite naziv domene i nazive stranica, nemojte se žaliti ako vam stranica nije vidljiva na Googleu i drugim pretraživačima.
Ako ste uspjeli dovesti stranicu na prva tri mjesta na Googleu, treba tu i ostati. Posao nije završen, jer i konkurencija radi. Ako ste vi prvi na prvoj stranici, sve ostale ste spustili za mjesto niže. A većina se s tim neće pomiriti. Proces izgradnje linkova nema kraja. Zbog konkurencije, a i zbog toga što s vremenom gubite stare linkove, jer ih tražilice više ne zahvataju.


Nedavno smo postavili upit uglednoj SEO firmi koliko bi koštalo podizanje Google Pagerank-a s 4 na 5 za jednu ozbiljnu stranicu u ozbiljnoj, ali ne prejakoj konkurenciji. Odgovor je bio 4.000 USD bez garancije rezultata, 8.000 USD uz garanciju. Ovo navodimo zbog toga što kod nas još uvijek mnogi vlasnici stranica žele do rezultata doći bez ikakvog ili s malim ulaganjem.


Ako procjenjujete da nemate šanse da vaša stranica bude prva na Googleu, postoji izlaz. To je Google Adwords. Platite Googleu da vaša stranica bude među sponzoriranim linkovima iznad ili sa strane rezultata pretraživanja. Tako će vaša stranica biti uvijek vidljiva za izabrane ključne riječi.
Ovo može biti dugoročno manje skupo nego ulaganje u borbu za prve pozicije. Ako želite ovakvo rješenje, možemo voditi Adwords kampanju za vas.