Izgradnja linkova

Mnoge korektno izrađene i optimizirane WEB stranice nisu vidljive kod pretraživanja.
Da biste na Google-u bili na prvoj ili drugoj stranici morate biti bolji od konkurencije.
Između dvije jednake stranice pretraživači će prvu prikazati onu koja ima više linkova. Zbog toga, nakon što je WEB stranica izrađena, treba pristupiti izgradnji linkova (link building-u).
Načini izgradnje linkova su različiti:

- Prijava stranice u direktorije

- Pisanje i objavljivanje članaka na direktorijima za članke

- pisanje na blogovima i forumima

- Prijava na društvene mreže ( Social Bookmarking)

- Razmjena linkova sa srodnim stranicama

- Kupovina kvalitetnih linkova

Ako imate više stranica, nemojte skupljati linkove samo na osnovnu stranicu. Iako je to teže, treba graditi linkove i prema podstranicama. Omjer treba biti oko 70:30%.
Vodite računa o 'nofollow' tagu. Takav link manje vrijedi. Ako plaćate, ne iznajmljujte linkove na godinu dana. Kupujte tzv. 'permanent one-way link'.

Izgradnja linkova je stalni i dugotrajni posao, osim ako platite za prijavu u direktorije, društvene mreže, pisanje i objavu članaka. Međutim, to može koštati više nego što vaša stranica vrijedi.

Ako imate WEB stranicu, a niste zadovoljni pozicijom na pretraživačima, obratite nam se. Predložit ćemo vam način izgradnje linkova radi poboljšanja pozicije vaše stranice na pretraživačima i posječenosti vaše stranice.

Pogledajte primjere izgradnje linkova:
Izgradnja linkova Split - prvih 8 stranica, 3 s www.web-izrada-stranica.com i 5 s link stranica.
Izgradnja linkova Zagreb - prvih 8 stranica, 3 s www.web-izrada-stranica.com i 5 s link stranica.
Izgradnja linkova Dubrovnik - prvih 9 stranica, 3 s www.web-izrada-stranica.com i 6 s link stranica.

Izgradnja linkova je tzv. off-page optimizacija stranice, odnosno dio optimizacije koji se ne obavlja na stranici.
Linkovi su za stranicu kao kisik za ronioca.


Kod prijavljivanja stranice u direktorije ne ponavljajte uvijek isti naslov i ključne riječi. Ako imate podstranice, prijavljujte i njih u direktorije koji primaju podstranice.


Pisanje članaka je efikasan način izgradnje linkova i povećanja broja posjeta. Pisanje i prijavljivanje u direktorije članaka možete i platiti.


Promatrajte kako je vaša konkurencija izgradila linkove.


Razmjenu linkova tražite od starijih domena i domena s višim pagerank-om. Najbolje je da tri stranice sudjeluju u razmjeni linkova. Ako razmjenjujete linkove, povremeno provjerite da li je link na vašu stranicu još u funkciji.


Kako ocjenjujete čovjeka bez prijatelja. Isto tako, pretraživači ocjenjuju stranice bez i s malo linkova. Zato je izgradnja linkova nužan uvjet za dobru poziciju vaše stranice. Pored toga, linkovi utječu na broj posjeta.